History

Det var under kafferasten en dag i oktober 1984, på dåvarande Televerket- numera Telia, som ide´n föddes. Ett gäng arbetskamrater bestämde sig för att försöka samla folk för att starta ett så kallat fullmatat storband.

Vi gick ut med kallelse till första repan på samtliga anslagstavlor inom Televerket och själva höll vi telefonerna varma medan vi kontaktade kända och okända musikutövare. Snart kunde vi starta orkestern- visserligen med vakanser i flera stämmor- men vi kom i alla fall igång.

Så småningom fick vi full besättning i alla sektioner. Då kunde vi välkomna Per Falck som vår repetitör och dirigent. Per som var anställd som trumpetare i Malmö Symfoniorkester, fick ett styvt jobb att tämja 18 olika viljor och uppfattningar.

Vi har hunnit spela in tre musikkassetter genom åren. Den första kom 1986. ”Second Call” kom 1987 och ”Third Call” spelades in 1989. Speciellt ”Third Call” hade vi en viss framgång med. Denna kasset såldes i cirka 1500 exemplar och innehöll i huvudsak dansanta låtar i Basie, Ellington och Glenn Miller- stil.

1994 firades tioårsjubileet bl a med att spela in CD- skivan Decima- Tio svängiga år, som också har sålts i många exemplar. Även CD- skivan innehåller många klassiker från ”The Great American Song Book”. Denna inriktning har blivit tongivande för våra framträdanden och vi spelar mestadels mjuka och dansanta låtar. Detta har givit oss många trevliga dansspelningar såväl inom som utanför Telia.

Orkestern består i dag av 16 medlemmar med den traditionella storbandsbesättningen dvs. fem saxofoner, fyra tromboner, fyra trumpeter och ett komp bestående av trummor, bas och piano.

Repetitörer
Per Falck
Martin Lavröd
Roger Berg

Vi tackar Ammi och Bertil Zetterskjöld för deras fina, engagerade medverkan i bandet under många år. De lämnade våren 2003 sina platser i bandet, som vokalist respektive första trumpetare. Vi tackar också Bo Werholt som lämnade bandet 2004, Martin Lavröd för dina år som repetitör och Staffan Sjöholm för dina år som vokalist i bandet.

Bandet bytte i november 2004 namn till Z Big Band.

2009-10-30 firade storbandet 25–års jubileum.

2011 – Spelade vi in vår senaste CD

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *